Contactati-ne: (+40) 753 12 00 12

Calea Craioveni, Bl. 27, ap.4 Vedeti locatia

Parodontologie

           

              Parodontologia este ramura medicinii dentare care are sub vizor bolile parodontiului. Parodontopatia este denumirea generala data afectiunilor inflamatorii si degenerative ce intereseaza tesuturile de sustinere a dintelui.
             Boala apare mai des la adult, mai rar la copil. Formele inflamatorii pot debuta brusc, desi deseori au o evolutie lenta.

Bolile parodontale, in formele inflamatorii sunt reprezentate de:
gingivite: duc la sensibilizarea si sangerarea gingiilor spontan sau la periaj; gingivitele pot fi incipiente, moderate sau severe, clinic manifestandu-se prin sangerare, inrosire, ulceratie si edem al gingiei datorita acumularii de placa bacteriana;
parodontite: placa bacteriana se transforma in tartru, formandu-se pungile parodontale aflate intre dinte si gingie;
parodontite avansate: acestea duc la distructia osului si a ligamentului parodontal, ducand la pierderea dintelui de pe arcada;
parodontozele sunt formele degenerative caracterizate de retractia osului si a gingiei cu sau fara adaugari de fenomene inflamatorii.

           Cauzele aparitiei aceastei imbolnaviri sunt numeroase si diverse. Sunt incriminati diversi factori precum cei genetici, endocrini, psihologici, factori de mediu, boli profesionale, obiceiuri vicioase, stil alimentar si de viata nesanatos (drept pentru care a fost supranumita si "boala civilizatiei"), cel mai important factor ramanand totusi acumularile de detritusuri la baza dintelui, denumite placa si tartru, elemente care pe langa iritatia mecanica cronica pe care o exercita, constituie medii optime de cultura bacteriana. Substantele nocive rezultate in urma metabolismului bacterian provoaca inflamatia, care este practic primul stadiu al parodontozei.

           O gingie sanatoasa are o culoare roz, bine atasata de dinti, iar papila (zona de gingie dintre dinti) este integra si nu sangereaza la periere. O gingie bolnava este inrosita si umflata sau palida si retrasa, sangereaza usor si la baza dintelui se pot observa adeseori depunerile de tartru. Aceasta este etapa preliminara catre parodontoza si poarta numele de gingivita.

           In timp, incep sa se deterioreze tesuturile de sustinere ale dintilor. Apar pungile gingivale. Astfel detritusurile pot sa se infiltreze sub marginea gingivala neputand fi oprite si sunt inaccesibile periajului dentar. Schimbarile pricinuite de varietatea bacteriilor care se dezvolta in pungile gingivale duc la accentuarea inflamatiei si aparitia secretiilor purulente. Printr-un atac dur asupra parodontiului, dintii isi pierd stabilitatea, devin mobili si hipersensivi, datorita de fapt pierderii osului care ii sustine.

               Nu ezitati sa veniti la clinica noastra pentru prevenirea si tratamentul bolilor parodontale !
(+40) 753 12 00 12                    (+40) 348 45 55 52


...sau completati formularul de programari:

completati